Zdravá maškrta
Publikované: 03.04.2018
recept od: Zuzana Čičmanská
Suroviny:
Cesto:
- 350 g očistene a na jemno nastrúhanej mrkvy
- 450 g očistených a na hrubo nastrúhaných jabĺk
- 5 vajec
- 100 g sušených prepláchnutých hrozienok
- 10 lyžíc Čakankového sirupu Originál
- 100 g na drobno nasekaných vlašských orechov
- 350 g špaldovej múky polohrubej
- 1 prášok do pečiva
Poleva:
- 1 kelímok (200 ml) kyslej pochúťkovej smotany
- 1 čajová lyžička kakaa
- 1 čajová lyžička Čakankového sirupu Originál
Postup:
Žĺtky vyšľaháme spolu s čakankovým sirupom, pridáme múku s práškom do pečiva, jablká, mrkvu, hrozienka, orechy a spolu premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme k zmesi. Zľahka premiešame. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 30 minút v rúre zohriatej na 180°C.
Polevu pripravíme zmiešaním smotany, kakaa a čakankového sirupu. Nalejeme ju na ešte teplý (nie horúci) koláč. Po vychladnutí nakrájame a podávame.
Namiesto polevy je možné koláč len posypať mletými orechami.