0 0,00 €

Čo je čakankový sirup

Čakankový sirup je novinkou na trhu sladidiel. Jedná sa o nízkokalorické sladidlo novej generácie vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky. Vyniká mimoriadne vysokým obsahom prospešnej vlákniny a veľmi nízkym glykemickým indexom. Neobsahuje lepok, laktózu, konzervačné látky ani arómy.

Použitie

Čakankový sirup možno použiť nielen na sladenie teplých a studených nápojov, dezertov, sušienok, piškót, zmrzlín, palaciniek a jogurtov.

Sirup môže byť použitý aj do teplej kuchyne pre pečenie všetkých typov sladkého pečiva a báboviek. A je tu ešte jedna úplne unikátna vlastnosť - sirup je schopný čiastočne alebo úplne nahradiť aj pokrmový tuk! Takže sirup neprináša len zníženie kalorickej hodnoty pečiva danej nahradením cukru, ale navyše prináša aj zníženie energetickej hodnoty potravín nahradením pokrmového tuku, a to až o sto percent!

Spôsob použitia a dávkovanie

Obsahuje až o 95 % menej cukru a o 45 % menej kalórií v porovnaní s inými prírodnými sladidlami (med, javorový sirup, agávový sirup...), preto je veľmi vhodný pre použitie pri redukčnej diéte. Pokrmy pripravené s použitím čakankového sirupu Originál vykazujú výrazne nižšiu energetickú hodnotu a pri pravidelnej konzumácii takto pripravených pokrmov dochádza k prirodzenému úbytku tukových zásob, čo napomáha k zníženiu telesnej hmotnosti.

Dávkovanie je pri sladení rovnaké ako u medu, pri náhrade tuku v potravinách nahrádza 1g sirupu približne 4 g tuku.

O čakanke

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus) je rastlina patriaca do čeľade astrovité (Asteraceae). Je to trvácna až jeden meter vysoká bylina s tuhou stonkou. Kvitne od júla do októbra, pričom jej kvety sú zvyčajne jasne modré.

Práve vďaka farbe kvetov pravdepodobne vznikol aj slovenský (a český) názov tejto rastliny - "čakanka" - kedy modré kvety čakanky ľuďom pripomínali modré dievčenské oči, ktoré márne čakajú na návrat milého z vojny...

Rastlinky je možné nájsť vo voľnej prírode pomerne hojne v okolí ciest, polí, lúk, lesov a strání. Pre spracovanie vo veľkom sa ale pestuje hlavne v Belgicku a Holandsku.

Čakanku ako prospešnú bylinu všetci dobre poznáme a asi jej najznámejšie použitie je spracovanie sušeného koreňa do zdravej náhrady kávy - melty.  Čakanka obyčajná je veľmi cenenou liečivou bylinou ľudového liečiteľstva. Už starí Egypťania jej pripisovali veľkú moc. Bola považovaná za magickú bylinku, ktorá vraj prepožičiavala človeku nevídanú krásu, úspech a moc. Vážili si ju ale aj ako zeleninu, ktorú pravidelne jedli a dožívali sa vysokého veku v dobrom zdraví. Odpradávna sa využíval aj koreň z čakanky, ktorý dobre vysušený a rozdrvený nahrádzal kávu – cigóriu.

Ale to samozrejme nie je jej jediné použitie. Čakanka môže pomôcť aj pri liečbe gastritídy, obličkových a žlčníkových kameňov, angíny, žltačky a kožných zápalov.

Pre zujímavosť: Využitie a spracovanie čakanky

Zozbierané kvety, rastliny alebo koreň môžete použiť na:

  • praženie – Koreň čakanky je veľmi populárna náhražka kávy. Nápoj získate pražením alebo nastrúhaním koreňa a jeho vyluhováním.
  • odvar – Pripravuje se z koreňa a pije se trikrát denne po pol až jednej šálke na podporu trávenia.
  • nálev – Na podporu trávenia sa skvelo hodí aj nálev. Lístky a kvety se zalejú vriacou vodou a nechajú 10 minút lúhovať. Nálev se pije trikrát denne po jednej šálke.
  • tinktúru – Doporučuje se pripravovať z koreňa, ktorý má najviac liečivých vlastností, a piť trikrát denne po 20 až 40 kvapkách.
  • varenie – Listy čakanky na pár dní uzavrite do nádoby a nechajte takto v tme odstáť. Potom ich varte spoločne s cesnakom a paprikou a podávejte s cestovinami.
Top