0

Makovníčky bez tuku a bez cukru

Publikované: 12.02.2019

recept od: Zuzana Čičmanská

Suroviny:

Cesto:

  • 3 veľké zemiaky (500 g)
  • 10 lyžíc Čakankového sirupu Originál
  • 3 vajcia
  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • citrónová kôra
  • štipka soli

 

Plnka:

  • 450 g mletého maku
  • 1,5 dcl mlieka
  • 3 lyžice lekváru (marhuľový alebo slivkový)
  • 4 lyžice Čakankového sirupu Originál
  • 1 vajce na potretie
  • citrónová kôra
  • 1 kelímok  (200 ml) kyslej pochúťkovej smotany
  • 1 čajová lyžička kakaa
  • 1 čajová lyžička Čakankového sirupu Originál

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a na jemno postrúhame Pridáme vajcia, čakankový sirup, múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme na polotuhé cesto. Rozdelíme ho na 3 časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát cca 40 x 40 cm.

Pripravíme si plnku. Mlieko zmiešať s čakankovým sirupom, nastrúhať trochu citrónovej kôry a nechať zovrieť. Odložiť z plameňa, pridať zomletý mak a lekvár, dobre premiešať a nechať vychladnúť.

Každý plát natrieme plnkou a stočíme ako roládu alebo z dvoch strán stočíme do stredu. Mokrým nožom nakrájame na 4 rovnaké diely. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme cca 25 minút v rúre zohriatej na 170°C.

Pred podávaním môžeme jemne poliať čakankovým sirupom.

Top